Cyberbeveiliging van netwerken is daarom niet langer een operationele kwestie, maar is een op zichzelf staande strategische pijler geworden.
Op de Werelddag van de Telecommunicatie- en Informatiemaatschappij, zaterdag 17 mei, vragen Eurofiber en Check Point aandacht voor de noodzaak van robuuste, intelligente en veilige netwerken als fundament van onze digitale samenleving.
Van AI tot cloudapplicaties, van noodcommunicatie tot productieomgevingen, alles steunt op één discrete kracht: veilige, intelligent doordachte connectiviteit.
Maar het heeft nog nooit zo onder druk gestaan. Volgens onderzoekers van Check Point registreerde de telecomsector ’s werelds grootste toename in wekelijkse aanvallen in het eerste kwartaal van 2025: een toename van 94%, of een gemiddelde van 2.664 aanvallen per organisatie per week.
De Belgische netwerken zijn niet gespaard gebleven: er werden wekelijks gemiddeld 1.925 aanvallen per organisatie waargenomen, een stijging van 29% ten opzichte van het begin van 2024. Cyberbeveiliging van netwerken is dus niet langer een operationele kwestie, maar wordt een volwaardige strategische pijler.
De onzichtbare ruggengraat van digitale groei
Nu AI en de cloud alomtegenwoordig worden, zien we hoe weinig aandacht er wordt besteed aan de fysieke en essentiële lagen die deze innovaties ondersteunen
Digitale autonomie begint niet in de cloud, maar in het netwerk dat het ondersteunt”, zegt Hans Witdouck, CEO van Eurofiber België. We praten veel over AI en digitale transformatie, maar we vergeten vaak dat het allemaal begint met de juiste connectiviteit. Een netwerk dat niet is ontworpen met het oog op veiligheid, capaciteit, schaalbaarheid en betrouwbaarheid wordt al snel de zwakke schakel… Een netwerk is niet vanzelfsprekend, het is een strategische keuze!”
Communicatie-infrastructuren onder druk
De DDoS-campagne van de hackersgroep NoName057 tegen Belgische overheidssites in de herfst van 2024 toonde aan dat zelfs de meest elementaire diensten kwetsbaar blijven voor sabotage.
Dergelijke aanvallen veroorzaken niet per se datalekken, maar ze zorgen wel voor maatschappelijke en politieke ophef. In een wereld waarin burgers, bedrijven en overheden steeds afhankelijker worden van digitale diensten, heeft elke seconde downtime een reële impact.
Vertragingen bij NIS2
Sinds de Europese NIS2-richtlijn in oktober 2024 van kracht werd, zijn organisaties verplicht om de beveiliging van hun netwerken en informatiesystemen aan te passen aan het dreigingsniveau. Uit een recente studie blijkt echter dat 66% van de Belgische organisaties de deadline niet heeft gehaald. Meer dan 90% maakte melding van minstens één incident in het afgelopen jaar dat voorkomen had kunnen worden door NIS2-conforme maatregelen.
De Global Cybersecurity Outlook 2025 van het WEF is heel duidelijk over deze nieuwe risico’s. Aanvallen op kritieke communicatie-infrastructuren – van grootschalige cyberspionage tot aanvallen op satellieten en onderzeese kabels – zullen toenemen. Hun strategisch belang maakt ze tot doelwit bij uitstek voor bewaking en sabotage, vooral in een context van beperkte verdediging en toenemende geopolitieke spanningen.
AI, een zegen en een risico voor telecombedrijven
AI verandert de manier waarop telecombedrijven werken ingrijpend. Uit een onderzoek van IBM onder 300 industrieleiders blijkt dat de meesten al bezig zijn met het verkennen van use cases voor generatieve AI op verschillende gebieden. Een onderzoek Nvidia van uit 2024 geeft aan dat bijna 90% van de telecombedrijven AI gebruikt: 48% test AI-toepassingen, 41% zet ze al actief in. Meer dan de helft van de operators (53%) gelooft dat AI hen een concurrentievoordeel oplevert
AI inzetten zonder inzicht in de beveiliging en redundantie van de onderliggende infrastructuur is bouwen op zand,” zegt Lieven Van Rentergem, Security Engineer, Check Point. Moderne netwerken vereisen een combinatie van toegewijde infrastructuur, actieve monitoring en proactieve detectie van bedreigingen – elementen die nog te vaak als incidenteel worden beschouwd.”
Van connectiviteit naar continuïteit
In het kader van de WTISD pleiten Eurofiber en Check Point voor een grondige herziening van de digitale infrastructuur. Belgische organisaties die vandaag investeren in gecontroleerde connectiviteit en geïntegreerde beveiliging verhogen niet alleen hun flexibiliteit, maar stellen ook hun toekomst veilig.
“De kracht van een digitale economie wordt afgemeten aan wat we niet zien: de onderliggende netwerken en de mate van bescherming die ze genieten”, concludeert Hans Witdouck.